Úspěšný životopis

Lenka Jusko

Máme tu nový rok, ale stejně jako v tom předchozím na nic nemáme tolik času, kolik bychom chtěli, či potřebovali. Psaním nového životopisu, či úpravou toho původního trávíme mnohdy hodiny. Každý kdo životopis píše, doufá, že jeho četbě někdo na druhé straně věnuje dostatek času, a přečte si ho celý. Pravdou však je, že na zaujetí osoby, která bude číst vaše pečlivě připravené Curriculum vitae, máte méně než 10 sekund. Tolik času totiž v průměru stráví recruitéři prohlížením životopisu před tím, než se rozhodnou, zda mu chtějí věnovat více času.

Na zaujetí osoby, která bude číst vaše pečlivě připravené Curriculum vitae, máte méně než 10 sekund.

Úspěšný životopis

Jak zaujmout ihned?

Například jednou větou, která vzbudí pozornost přímo pod vaším jménem, či na místě, kde určitě zaujmou oko čtenáře. Poskytněte recruiterovi krátké shrnutí toho, kdo jste.

Ucházíte se o pozici svářeče? Zkuste něco jako: "Dlouholetý svářeč s úředními zkouškami na speciálně metody svařování se zkušenostmi s prací na stavbách doma i v zahraničí."

Plánujete návrat do pracovního světa po rodičovské dovolené? Zaujmout by mohlo například: "Aktivní žena s výborným time managementem, schopná dobře reagovat na nepředvídatelné situace a převzít odpovědnost, která hledá nové pracovní výzvy. "

Ať se již ucházíte o jakoukoli pozici a máte za sebou jakékoliv zkušenosti, buďte hlavně upřímní. Popis by měl být pravdivý. Pro zkušeného personalistu není složité rychle prokouknout "fake".

Jak se snažit zaujmout?

Ne příliš. Snažit se být příliš výjimečný může rychleji poukázat na vaše slabší místa. Nebuďte při psaní výjimečný jen proto, abyste byli výjimeční. Zaujmout a odlišit se od ostatních kandidátů byste se měli tím, co přinášíte na stůl. Při psaní životopisu se zaměřte nejen na to, co jste v minulosti dělali, ale i na to, čeho jste dosáhli.

Zaujmout a odlišit se od ostatních kandidátů byste se měli tím, co přinášíte na stůl.

Pro ilustraci, pokud se ucházíte o pozici obchodního zástupce, a máte předchozí zkušenosti, nezapomeňte zmínit například: "Meziroční zvýšení výnosnosti z prodeje z X % na Y %", nebo "akvírování X nových zákazníků v hodnotě XY Kč na zakázkách". Nekopírujte doporučené zajímavé formulky, které poradí Google vyhledávání při zadání "jak si napsat životopis".

  • Meziroční zvýšení výnosnosti z prodeje z X % na Y %
  • Akvírování X nových zákazníků v hodnotě XY Kč na zakázkách

Klíč k úspěchu? Forma

Řeknete si, vždyť důležitý je obsah. To je pravda. Pravdou je však i to, že pokud se obsah jeví ne dobře přehledný, recruitéři mu pravděpodobně nebudou věnovat ani pověstných 10 sekund. U psaní životopisu proto neplatí "více je vždy více". Čím je v životopise snazší najít požadované informace, tím větší šanci na jeho dočtení máte.

Životopis by neměl být delší než 2 strany, nejdůležitější informace (jako zkušenosti, úspěchy a vzdělání) by měly být uvedeny v horní třetině životopisu. Pokud máte za sebou 30 let praxe a mnoho pracovních zkušeností, uveďte jen několik posledních, případně vyberte ty, které jsou relevantní pro pozici, o kterou se ucházíte. Pokud jste krátce po ukončení školy a zkušeností máte méně, nemusíte plnit životopis všemi letními brigádami. Je skvělé, že jste měli chuť pracovat od mladého věku a máte pracovní návyky, ale "Čepování piva na Mácháči během letní sezóny" do životopisu nepatří (pokud přímo nesouvisí s charakterem pozice, o kterou se ucházíte). Uveďte raději zkušenost ze školní praxe, či téma vaší diplomové práci. A žádné přiznávání se k známkám či červenému diplomu!

Čepování piva na Mácháči během letní sezóny do životopisu nepatří

Pokud nejste umělec, grafik či designér, vhodnější je držet se co nejčistější formy. Nepoužívejte otravné barvy, netradiční fonty písma či velké a tlusté písma na střídačku bez dobrého důvodu. Pokud se však ucházíte o pozici, která předpokládá vaši tvořivost, můžete být při vzhledu životopisu odvážnější a zároveň se můžete prezentovat bez omezení například v portfoliu, které k životopisu přiložíte. Forma životopisu, který potenciálnímu zaměstnavateli posíláte, by měla být vhodná pro pozici, o kterou se ucházíte.

Šablóny

Vyzkoušejte naši bezplatnou nebo jednu z prémiových šablon.

ZADARMOVyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit

Před psaním životopisu se ujistěte, že na pozici splňujete předpoklady

Není to zlaté pravidlo u všech zaměstnavatelů inzerujících pracovní nabídky, ale kvalifikace a zkušenosti, které jsou v popisu pozice uvedené, jsou téměř jistě ty, které pro výkon dané pozice zaměstnanec potřebuje. Zaměstnavatelé si nevymýšlí nějaké zbytečné požadavky, aby odradili co nejvíce uchazečů. Je tomu právě naopak. Chtějí co nejpřesněji specifikovat své představy o profilu kandidáta, aby na pozici reagovali všichni, kteří dané kritéria splňují.

Ať se už ucházíte o pracovní pozici číšníka nebo jaderného fyzika, neuvádějte si do životopisu vzdělání či zkušenosti, které skutečně nemáte, ale myslíte si, že by zaměstnavatele mohly zaujmout. Možná vám malé dobarvení dopomůže k pozvánce na pohovor, ale s jistotou vám už k pozvánce do dalšího kola výběrového řízení nepomůže. Mnohé informace ze životopisu jsou ověřitelné již při telefonickém prescreeningu (předvýběru), nebo přímo na osobním pohovoru.

Něco navíc

Poslali jste společnosti životopis, aktuálně jste kandidát číslo 48. Co vás odliší od kandidátů s čísly 56 nebo 27 a udělá vás zapamatovatelným? Něco navíc. Něco, co přímo nemusí souviset s vaším vzděláním či pracovními zkušenostmi.

Můžete obohatit čtenáře o krátký náhled do toho, kdo jste mimo pracovního prostředí. Jaké máte oblíbené mimopracovní aktivity, zda provádíte dobrovolnou činnost, co vás baví nebo obohacuje, čemu byste se v budoucnu chtěl věnovat. Takto si k vám čtenář vytvoří konkrétnější asociaci a bude si lépe umět představit váš společný osobní rozhovor. Určitě se však nerozepisujte o svém oblíbeném hudebním žánru, nepište, že rádi spíte a koukáte na filmy. Na konkrétnější prezentaci své osobnosti budete mít prostor v motivačním dopisu, případně na pracovním pohovoru.

Aby si čtenář spojil kandidáta s přečtenými informacemi, bylo by vhodné, aby si vás dokázal přiřadit k obličeji na fotce v životopisu, ale o tom snad už v roce 2020 není třeba mluvit. Pokud ano, zaslouží si to prostor pro vlastní článek.

Malá chyba, velká chyba

Dnes se vás už nikdo na známky z diktátů ptát nebude, a naštěstí mají dnešní textové editory možnost kontroly a korektury textu. Ale nikdo a nic není stoprocentní. Pročtěte si hotový životopis a přesvědčte se, že v něm nemáte gramatické nebo hrubé stylistické chyby. Když jste už přesvědčeni o bezvadnosti textu, životopis zavřete a vraťte se k jeho pročítání ještě jednou následující den. Pár čerstvě vyspaných očí může spatřit chybu, která tam ještě včera "nebyla". Pokud máte možnost, dejte životopis před jeho odesláním přečíst i někomu jinému. Nechcete přece, aby si váš potenciální zaměstnavatel myslel, že byste byli v práci stejně nedůslední či nepozorní.

Pomohli jsme? Dejte o nás vědět i dalším!
Autor článku:
Lenka Jusko

Jsem Lenka. Humanitní obory mě zajímali už od střední školy, proto jsem se rozhodla věnovat se na bakalářském stupni Managementu lidských zdrojů, na inženýrském stupni Ekonomice a managementu malých a středních podniků. Později jsem si rozšířila znalosti profesním studiem Executive MBA. Už během studia na vysoké škole jsem pracovala v personální agentuře jako administrátor a recruiter. Hodně jsem se o HR v praxi naučila ve specifických oblastech, kde působili moji další zaměstnavatelé, a to soukromý poskytovatel zdravotnické záchranné služby a později IT společnost. Jinak jsem zejména z masa a kostí, spokojená manželka, matka, patří k nám i pes a kocour, energií mě nabíjí zejména čerstvý vzduch a příroda. Věřím v „Change your thoughts and you change your world.“