Perfektní motivační dopis

Lenka Jusko

Neexistuje. Tak jako neexistuje perfektní člověk, kterého by popisoval. Jelikož jsme všichni jedineční, měly by být jedinečné i naše motivační dopisy, žádné stažené vzory. Motivační dopisy nepíšeme každý den, proto je pochopitelné, že se možná potřebujeme inspirovat.

Pojďme si tedy říct, co musíme pochopit a vědět, abychom napsali motivační dopis, který bude vstupenkou na pracovní pohovor.

Perfektní motivační dopis neexistuje.

motivační dopis

Motivace

Otázku „Co mě motivuje?“ si klade v duchu téměř každý, kdo stojí před druhou částí úlohy „Zašlete svůj strukturovaný životopis a motivační dopis...“. A co je to vlastně motivace? Slovo motivace pochází z latinského movere, což znamená hýbat, pohnout. Motivace je tedy něco v nás, co dává do pohybu naše cíle, touhy, úsilí. Motivace je vlastně přání člověka něčeho dosáhnout. Odborníci se shodují, že každý z nás je přirozeně v životě motivován se v nějaké míře a rozsahu prosadit. Dost bylo však laické psychologie a pojďme se podívat na to, co to vlastně personalisté od uchazečů požadují a očekávají.

Co je motivační dopis?

Určitě ne žádost o přijetí do zaměstnání, s ní si motivační dopis netřeba mýlit. Žádost o přijetí do zaměstnání by měla odkazovat zejména na zkušenosti, specifické schopnosti a znalosti ve vašem životopisu, které se shodují s požadavky uvedenými v pracovní nabídce. Jinými slovy, žádost o přijetí do zaměstnání by měla být pomyslné „technické intro“ do životopisu.

Uvažujte při psaní motivačního dopisu, jako byste tvořili reklamu na sebe sama.

Ale vždyť v životopisu jsem už uvedl všechno, nestačí to? Ne. Motivační dopis není podmínkou ani nezbytným dvojčetem životopisu, ale pokud ho od vás žádají, určitě to neignorujte. Dává vám možnost říct o sobě něco víc, než jen struktura životopisu. Motivační dopis by měl být „personalizované outro“, něco, co vás od ostatních kandidátů odliší a co je jazýčkem na vahách mezi úspěšným a neúspěšným kandidátem. Uvažujte při psaní motivačního dopisu, jako byste tvořili reklamu na sebe sama. Neznamená to však, že to třeba přehánět, a že je vhodné vyjmenovat všechny své smyslné i nesmyslné záliby, zda máte děti, manželku, domácí zvířata, kde rádi trávíte dovolenou, či uvádět popis toho, jak vypadáte.

Vzhled

Pro motivační dopis by mělo platit „pravidlo jedné strany“, proto je vhodné být stručný, jasný a výstižný. Životopis a motivační dopis je vhodné sladit do stejného designu, se stejným písmem a přehledným členěním. Text by měl být rovnoměrně pokrývající celou stranu (např. nenechat na konci strany 10 cm bílého prostoru), zarovnaný do bloku a bez gramatických chyb.

Šablóny

Vyzkoušejte naši bezplatnou nebo jednu z prémiových šablon.

ZADARMOVyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit
PREMIUM Vyplnit

Hlavička a oslovení

Určitě byste měli věnovat pozornost detailům, jako jsou hlavička obsahující vaše jméno a kontaktní údaje, název a adresu společnosti, které budete motivační dopis spolu s ostatními podklady zasílat, místo a datum. Oslovení by mělo být přesné, tedy to, které bylo uvedené jako kontakt u pracovní nabídky.

Příklady oslovení:
  • Vážený pane Novotný ...
  • Vážený zástupce / Vážená zástupkyně personálního oddělení ...
  • Vážený zástupce / Vážená zástupkyně společnosti X ...

Jelikož motivační dopis je listem formálním, je vhodné vyhýbat se emočně podbarveným nebo kamarádským oslovením jako:

Nevhodné oslovení:
  • Dobrý den paní Nová ...
  • Milá společnost X ...

Členění textu

Text by měl být složený minimálně ze 3 částí a to:

  • Úvod
  • Jádro
  • Závěr

Můžete však použít i více přehledné členění, kde jádro textu rozdělíte na 3-5 kratších odstavců, které budou dlouhé přibližně 1-3 věty. Toto členění dává prostor pro podrobnější věnování se rozličným informacím, aniž to narušilo plynulost čteného textu.

  • Úvod
  • Jádro – Odstavec 1
  • Jádro – Odstavec 2
  • Jádro – Odstavec 3
  • Závěr

Au Revoir!

U pozdravu, stejně jako u oslovení, není vhodné uvádět věty jako: Těším se na setkání, Na shledanou, Děkuji, Sbohem. Nejelegantnějším řešením je: S pozdravem...

TIPY

Stažené, přepsané, hotovo

Pokud jste někde zachytili, že je vhodné uvést, že jste spolehlivý, zodpovědný a týmový hráč, ušetřete čas sobě i personalistovi a raději tento ověřený recept vynechejte. Z textu by mělo být cítit vaši osobnost, skutečný zájem a měl by v personalistovi vyvolat pocit, že by se chtěl s vámi setkat i na pracovním pohovoru. Nestahujte a nepřepisujte vzory jen v hlavičkách, inspirovat se pomůže, ale měli byste být autentičtí. Někteří však mívají i slabší dny a k personalistovi se někdy dostanou i motivační dopisy s hlavičkou jiné společnosti, proto pozor.

Součáśt kolektivu

Velkou roli při výběru zaměstnanců nehraje už jen vzdělání či zkušenosti. V mnoha společnostech přešli z výběru zaměstnanců na výběr kolegů. Při výběru kandidátů se proto soustředí i na emocionální inteligenci či osobnostní rysy. Hledají lidi vhodné pro jejich firemní kulturu, u kterých je předpoklad, že chemie zafunguje, a to se o vás ze životopisu nedozvědí.

Být či nebýt? Důležitejší otázkou je, kdo jsem

Motivační dopis by měl být psaný pro konkrétní pozici, společnost či projekt a měl by dát odpovědi na otázky jako: Kdo jsem? Co vím? Proč se o pozici ucházím? Co přináším a nabízím? Proč já? Proč teď? Proč právě společnost X?

Cokoliv může mít váhu

V ideálním světě znáte společnost, pro kterou motivační dopis píšete. Pokud ne, pomůže si o ní něco nastudovat. Můžete navázat na cokoli, co vás zaujme na webové stránce, profilu firmy na sociálních sítích či v médiích. Můžete uvést, v jakých hodnotách společnosti se vidíte, případě proč jste „nejvhodnější kandidát“, ale podpořte to krátkým příkladem z předchozí praxe. Pokud jste absolvent nebo jste dosud v dané oblasti nepracovali, chybějící zkušenost vyvažte nabídkou odhodlání, snahy, aktivity či nadšení pro práci, projekt, společnost, myšlenku.

Co do motivačního dopisu nepatří?

Představy o mzdě (dnes se již uvádí u pracovních nabídek) či pracovní době, zájem o finanční či nefinanční benefity. Tato témata je vhodné otevřít až na případném pracovním pohovoru. Rovněž v motivačním dopise neuvádějte nepravdivé informace, nepřikrášlujte své zkušenosti. Nevhodné je zmiňovat negativním způsobem své bývalé zaměstnavatele či je přímo pomlouvat (bez ohledu na to, zda je to pravda).

Pomohli jsme? Dejte o nás vědět i dalším!
Autor článku:
Lenka Jusko

Jsem Lenka. Humanitní obory mě zajímali už od střední školy, proto jsem se rozhodla věnovat se na bakalářském stupni Managementu lidských zdrojů, na inženýrském stupni Ekonomice a managementu malých a středních podniků. Později jsem si rozšířila znalosti profesním studiem Executive MBA. Už během studia na vysoké škole jsem pracovala v personální agentuře jako administrátor a recruiter. Hodně jsem se o HR v praxi naučila ve specifických oblastech, kde působili moji další zaměstnavatelé, a to soukromý poskytovatel zdravotnické záchranné služby a později IT společnost. Jinak jsem zejména z masa a kostí, spokojená manželka, matka, patří k nám i pes a kocour, energií mě nabíjí zejména čerstvý vzduch a příroda. Věřím v „Change your thoughts and you change your world.“